Miód manuka to jeden z najdroższych rodzajów miodów. Warto docenić go jednak ze względu na wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Zanim po niego sięgniemy, dobrze byłoby się z nimi zapoznać. Dobrze byłoby też zdawać sobie sprawę z tego, do czego właściwie możemy wykorzystać miód manuka. Trzeba jednak liczyć się z tym, że cena tego produktu może być dosyć wysoka.

Jakie właściwości posiada miód manuka?

Wiele osób zastanawia się nad tym, dlaczego miód manuka jest aż tak popularny. Otóż wynika to przede wszystkim z jego niesamowicie cennych, leczniczych właściwości. Produkt ten jest w stanie naturalnie wzmocnić odporność naszego organizmu. Dzięki temu, istnieje duże prawdopodobieństwo tego, że przestaniemy często zapadać na różnego rodzaju infekcje. Miód manuka charakteryzuje się również przeciwzapalnymi, przeciwbakteryjnymi oraz przeciwgrzybiczymi właściwościami. Korzystnie wpływa na stan skóry, włosów oraz paznokci. Znajduje zastosowanie między innymi w terapii schorzeń układu pokarmowego, takich jak chociażby zapalenie żołądka. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę z tego, że nie każdy może korzystać z tego wyjątkowego miodu. Muszą uważać na niego osoby mające problem z uczuleniem na produkty pszczele. 

Do czego można wykorzystać miód manuka?

Wiele osób zastanawia się nad tym, do czego właściwie można wykorzystać miód manuka. Tak naprawdę możliwości jest całkiem sporo. Miód ten można dodawać do owsianki, jak również do jogurtu czy budyniu. Ważne jest jednak to, aby wzbogacać nim dania o temperaturze pokojowej. Wysoka temperatura może bowiem negatywnie wpływać na właściwości miodu manuka.. Miód ten doskonale wzbogaci także smak herbaty bądź kawy. Nic nie stoi na przeszkodzie temu, aby smarować nim ciastka, rogaliki czy bułki. Pamiętajmy jednak o tym, aby zachować umiar. Miód manuka, jak wszystkie miody, jest produktem bogatym w węglowodany proste. Duża ilość kalorii sprawia, że z rozwagą powinny sięgać po niego osoby odchudzające się.

miód manuka