Miód Manuka jest coraz bardziej popularny. Ma bardzo silne właściwości prozdrowotne. Stosowany jest jako produkt spożywczy, ale też wchodzi w skład wielu kosmetyków.

Manuka – drzewo życia i symbol Nowej Zelandii

Oryginalny miód Manuka pochodzi z Nowej Zelandii. Manuka (łac. Leptospermum scoparium) jest to gatunek niedużych drzew rosnących na wschodnich wybrzeżach Nowej Zelandii oraz w poludniowo-wschodniej Australii. Nazwa manuka pochodzi z języka plemienia Maori (mānuka) i tak jest nazywana w Nowej Zelandii. W Australii nazywana jest drzewem herbacianym. Tak nazwał ją kapitan Cook, który lubił pić herbatę z liści manka.

Krzewy manuka są wiecznie zielone, osiągają wysokość 2-5 m, ale mogą mieć aż do 15 m. Liście tej rośliny są szerokie i zakończone szpiczaście. Białe kwiaty z różowymi przebarwieniami przypominają gwiazdy składające się z pięciu płatków. Roślina jest odporna na trudne warunki glebowe i wiatr. Rośnie na zboczach gór, w dolinach, w miejscach suszy i na terenach podmokłych. Kwitnie raz w roku przez 4 tygodnie, od listopada do stycznia. Kwiaty są źródłem nektaru i pyłku, z którego powstaje miód Manuka.

Właściwości miodu manuka

Miód Manuka ma specyficzny smak. W latach 30-tych XX w. zauważono, że bydło żywiące się niechcianym wówczas przez ludzi miodem, nie choruje. Rdzenni mieszkańcy Nowej Zelandii – Maorysi chronili się przed czerwonką żując młode pędy krzewu manuka. Parzone liście z wodą pomagają na dolegliwości przewodu moczowego i gorączkę. Na zaparcia i kolki, obrzęk oczu i skutki oparzeń stosowano wywar z kory. Miód używany był jako środek uspokajający i usypiający. Miód Manuka dostępny w sklepie Bee wspomaga organizm w walce z bakteriami (gronkowce, paciorkowce), wywołującymi infekcje przewodu pokarmowego, zapalenia zatok, gardła i błony śluzowej nosa. Miód Manuka stosowany jest przeciwtrądzikowo, wspomaga gojenie się zmian skórnych np. w przypadku półpaśca, ran, odleżyn, egzemy. Pomaga w leczeniu dziąseł, usuwa kamień nazębny, wrzody. Działa antyoksydacyjne i przeciwmiażdżycowo.

Jak używać miodu manuka?

Miód Manuka jest produktem spożywczym. Należy spożywać 2-3 łyżeczki rano, na czczo, 20 minut przed posiłkiem. Produkt ten jest bezpieczny, ponieważ jest w 100% pochodzenia naturalnego. Miód Manuka ma większe działanie prozdrowotne niż inne produkty pszczelarskie. Przeciwskazania do używania miodu mogą mieć osoby uczulone na produkty pszczele. Miód Manuka występuje także w kosmetykach i służy do pielęgnacji skóry. Może wchodzić w skład: kremów, szamponów, maseczek do twarzy czy dezodorantów.

miód manuka