O nas

O nas

KONCEPT

INDUSTRIAL resto&bar to nowatorski koncept kulinarny współgrający z przestrzenią wystawienniczą. Ideą wspólnie przenikających się obszarów restauracji i nowoczesnej, trójwymiarowej Galerii Grüning jest kreacja wysublimowanych doznań kulinarnych oraz estetycznych. Zainspirowana historią Zabłocia – przemysłowej dzielnicy Krakowa, na którego obszarze mieściły się również pracownie malarskie artystów młodego pokolenia – oraz dawnego budynku Telpodu, właścicielka Katarzyna Grüning uznała, że jest to miejsce, w którym nie tylko połączy, ale rozwinie swoje pasje, dotąd z sukcesem realizowane w Jej pierwszej restauracji – STUDIO Qulinarnym. Modernistyczna architektura, zamiłowanie do oryginalnych smaków i dalekich podróży, a wreszcie artystyczna dusza – Lipowa 4a to adres, a zarazem idea do tworzenia rzeczy kreatywnych, dynamicznych oraz nieszablonowych.

DLACZEGO INDUSTRIAL?

to powiązanie kilku aspektów, które wzajemnie się przenikają: Zabłocia, niegdyś przemysłowej dzielnicy Krakowa, w której mieści się restauracja, idei Muzeum Sztuki Współczesnej w Krakowie (MOCAK), gdzie promowana jest polska sztuka, oraz stylu wnętrz tworzonych przez właścicielkę, Katarzynę Grüning.

ZABŁOCIE

Zabłocie stanowiło niegdyś przemysłowe zaplecze krakowskiego Podgórza, pełne mniejszych i większych fabryk oraz składów powstałych w ubiegłym stuleciu. Po 1989, wraz z likwidacją wielu przedsiębiorstw państwowych, okolica zaczęła podupadać, a niespełna dekadę później podjęto działania, mające na celu rewitalizację dzielnicy, która dzisiaj stanowi jeden z najbardziej dynamicznie rozwijających się obszarów Krakowa.